4 Ikat pucuk ubi
10 helai daun kunyit
Petai
Kunyit hidup
Segengam cili api
1kg tempoyak
2kg santan
Cili besar
Sekepal belacan
Cara :
Potong halus sume daun2 (pucuk ubi ngan daun kunyit) yang ada (leh + segala pucuk2 kayu cth: pucuk labu, mangun, dll).
Lepas potong, celur pucuk ubi sekejap
Satukan semua pucuk2 tuh termasuk daun kunyit dan petai
Gaulkan dengan cili kecik, belacan dan kunyit yang telah dikisar halus
+kan tempoyak..gaul rata..masukkan santan..
masak atas dapur..tambah garam dan gula secukup rasa
da dekat nak masak masukkan cili besar yang dipotong 2(hijau+merah) ke dalam periuk td..tunggu masak sket then tutup api..makan bersama nasi panas dan ikan goreng..shedapppp
Sunday, November 28, 2010
Tempoyak Pucuk Ubi
Posted by Harrafyelza at 9:49:00 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment