Bahan-bahan
• 10 g agar-agar tali / serbuk
• 200g gula (kurangkan kalau x suka manis)
• 1100ml air
• 200ml santan pekat
• 1 biji telur
• Sehelai daun pandan / perisa pandan
• Secubit garam
• Pewarna hijau
Cara Membuat
1. Agar-agar tali di rendam sekejap. Perah dan masak dengan air sehingga hancur.
2. Masukkan gula. Bila semuanya hancur tapiskan.
3. Kecilkan api. Masukkan daun pandan, pewarna hijau dan perisa pandan.
4. Kacau telur dengan santan.
5. Masukkan ke dalam bancuhan agar-agar tadi.
6. Kacau sehingga mendidih.
7. Tuang ke dalam acuan.
8. Sejukkan dan dinginkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan
Monday, October 24, 2011
AGAR-AGAR LUMUT
Posted by Harrafyelza at 4:57:00 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment