CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, October 24, 2011

AGAR-AGAR LUMUT



Bahan-bahan
• 10 g agar-agar tali / serbuk
• 200g gula (kurangkan kalau x suka manis)
• 1100ml air
• 200ml santan pekat
• 1 biji telur
• Sehelai daun pandan / perisa pandan
• Secubit garam
• Pewarna hijau
Cara Membuat
1. Agar-agar tali di rendam sekejap. Perah dan masak dengan air sehingga hancur.
2. Masukkan gula. Bila semuanya hancur tapiskan.
3. Kecilkan api. Masukkan daun pandan, pewarna hijau dan perisa pandan.
4. Kacau telur dengan santan.
5. Masukkan ke dalam bancuhan agar-agar tadi.
6. Kacau sehingga mendidih.
7. Tuang ke dalam acuan.
8. Sejukkan dan dinginkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan

0 comments: