CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, October 08, 2007

PECAL


Bahan-Bahan Ulam :
Kacang Panjang
Taugeh
Timun
Kangkung
Sengkuang
Tauhu
Telur

Bahan Kuah :
1 cawan kacang tanah
1/2 cawan jus asam
15 tangkai cili kering
4 ulas bawang merah
Garam
Gula
Minyak

Cara:
1. Tauge, kangkong dan kacang panjang dipotong dan basuh bersih.
2. Rebuskan berasingan dengn sedikit garam sehingga lembut. Toskan.
3. Masukkan semua bahan dalam pinggan dan sediakan kuah.

Cara buat kuah :
1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak. Buangkan kulitnya. Mesin kasar.
2. Panaskan minyak dan gorengkan cili kering, bawang merah dan belacan sehingga wangi.
3. Mesinkan cili kering, bawang dan belacan
4. Campurkan bahan kisar tadi dengan kacang yg telah dimesin bersama gula dan garam.
5. Bancuh dengan air asam jawa
6.Rasakan secukupnya. [jika pekat boleh tambah air sikit demi sikit]
7. Hidangkan dengan bahan sayuran.

0 comments: